Ren uld er fantastisk med alle dets egenskaber! Hos naturebaby.dk finder du et stort udvalg fra alle de bedste mærker.

Biologisch katoen?

Rose Maimonide, auteur van het boek "Baby - 100% natuurlijk zonder toevoegingen", heeft dit artikel voor ons geschreven over biologisch katoen.
Onthoud dat al ons katoen bij Naturebaby natuurlijk 100% biologisch is en het meeste zelfs GOTS-gecertificeerd en Oeko-Tex® is. Zo veilig en duurzaam als maar kan.

Door Rose Maimonide, rosemaimonide.com

Wanneer is een rompertje eigenlijk biologisch? Is het dat als het Oeko-Tex® is? En waar is biologisch katoen nu eigenlijk goed voor - we eten de kleding toch niet op?!

Kleding zonder chemicaliën
Biologische kleding voor baby's - is dat nu echt nodig?
Ja! 25% van het wereldwijde gebruik van insecticiden wordt gebruikt voor de productie van conventioneel katoen. En dat terwijl katoen slechts op ongeveer 5% van 's werelds landbouwgrond wordt verbouwd! Er is ongeveer 9 kg chemicaliën nodig voor 10 kg afgeweven conventionele stof.
Biologische kleding bevat geen schadelijke chemicaliën (behalve eventuele prints die niet biologisch gecertificeerd kunnen worden). Tegenwoordig is er zo'n groot aanbod van biologische mode dat luxe, kwaliteit en duurzaamheid prima samengaan. Vooral als het om kinderkleding gaat. Gelukkig zijn er zowel budget- als luxe-oplossingen voor de basisgarderobe van je baby.

Wist je dat
er 44% meer vogels zijn op biologisch geteelde velden?

Was de kleding voor gebruik
Nieuwe textiel van conventioneel katoen moet altijd meerdere keren worden gewassen voordat het wordt gedragen. Op die manier worden de ergste chemicaliën zoals formaldehyde en potentieel giftige overtollige kleurstoffen uit de kleding gespoeld. Maar sommige schadelijke stoffen kunnen niet zomaar met het waswater worden weggespoeld. Ze komen pas vrij wanneer de kleding in contact komt met de huid via vocht en warmte.


Een modebommetje met formaldehyde
Voor de productie van conventionele kleding kunnen kunstmest, zware pesticiden, azokleurstoffen, vetoplosmiddelen, zware metalen, chloor, ftalaten, PCP's, fluorverbindingen en nonylfenol worden gebruikt. Ja, het is net zo ongezond en schadelijk voor het milieu als het klinkt. Ruik maar eens aan nieuwe kleding en je begrijpt wat ik bedoel.


Wist je dat
biologische katoenvezels langer zijn dan conventionele vezels en daardoor zachter?

GOTS Kies voor GOTS
Veel biologische stoffen hebben het GOTS-certificaat. Dat is een zeer goede richtlijn. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat de kleding geen gefluoreerde stoffen bevat die hormoonverstorend zijn, en geen azokleurstoffen die allergieën en kanker kunnen veroorzaken. Tegelijkertijd weet je dat de kleding milieuvriendelijk is geproduceerd in de fabriek. De labels IVN (blauw) en KbA bieden ongeveer dezelfde garanties.

Wist je dat
Oeko-Tex® niets met biologisch te maken heeft? Het is een gezondheidslabel voor textiel dat garandeert dat de kleding tijdens het gebruik geen schadelijke stoffen afgeeft.



Een stap in de goede richting
Als je daarentegen een mooi kledingstuk koopt waar alleen "biologisch katoen" op het label staat, dan weet je alleen dat het katoen biologisch is geteeld. Je hebt geen garanties voor de rest van de productie.
Kleding met het milieukeurmerk Blomsten is niet (noodzakelijkerwijs) biologisch, maar wel geproduceerd zonder de ergste pesticiden.

Waar moet je beginnen?
Als je een garderobe voor je kind opbouwt, denk dan goed na. Vaak zijn het dezelfde kledingstukken die steeds opnieuw worden gedragen. Heel kleine baby's dragen zelden zoveel kleding als je zou denken. Na verloop van tijd kun je ook geluk hebben en gebruikte, maar goed onderhouden biologische kleding vinden op verschillende tweedehandssites.

Als het te duur is om de hele garderobe van je baby biologisch te maken, richt je dan in eerste instantie op de kleding die direct in contact komt met de huid, zoals ondergoed en maillots. Ja, het allereerste is eigenlijk de luier van de baby. Gelukkig zijn er tal van moderne stoffen luiers, zodat de baby helemaal biologisch kan zijn, zelfs op zijn of haar kleine billetje!


Tips
In Roses boek BABY - 100% natuurlijk zonder toevoegingen kun je veel meer lezen over de hele biologische garderobe van je baby en tips krijgen voor zowel budget- als luxe-oplossingen. Het boek is een bron van inspiratie voor een gezonde baby met een groene levensstijl, met alles wat je moet weten over gezond biologisch voedsel van maand tot maand, de meest optimale voedingssupplementen en een A-Z gids voor duurzame kleding en uitrusting voor je groene schatje.

Økologisk bomuld